Слова и речи

Пасхальнае пасланне архіепіскапа Гродзенскага і Ваўкавысскага Арцемія

Пасхальнае пасланне архіепіскапа Гродзенскага і Ваўкавысскага Арцемія

Хрыстос Сапраўды Ўваскрос! Гэта азначае, што ісцінна ўсё тое, чаму Ён вучыў. Існуе вышэйшая справядлівасць, дабро і вечнае жыццё. З моманту Хрыстова Ўваскрасення ўсё гэта становіцца рэальнасцю. З Уваскрасеннем Хрыстовым у свет прыходзіць сапраўдная свабода, якая становіцца асноваю жыцця Царквы. Царква ніколі не збочыць з таго шляху, якім прайшоў яе Заснавацель. Хрыстос дайшоў да Крыжа не змяніўшы Сваёй справе ўзвяшчаць Божую праўду і адчыняць людзям дзверы выратавання. Тое самае павінна здзяйсняць і Царква Божая, не паддаючыся аніякім спакусам, пагрозам, падману, паклёпам, аніякаму жаданню магутных сілаў гэтага свету прапанаваць ёй іншы шлях, заняць тую ці іншую палітычную пазіцыю.

Віншаванне са святам Нараджэння Хрыстова Высокапраасвяшчэннейшага Арцемія, архіепіскапа Гродзенскага і Ваўкавыскага

Свет, у які прыйшоў Хрыстос, каб выратаваць яго ад граху, не захацеў прыняць свайго Збавіцеля. Таму і месца для Яго не знайшлося нідзе, нават у гасцініцы, і Прасвятая Багародзіца нарадзіла Сына Божага ў пячоры.

Сёння нам гэта карціна здаецца ідылічнай: у пячоры сярод хатніх жывёл нараджаецца Богадзіцятка. Але на самой справе гэта было страшна: пячора, якая служыла хлявом для жывёлы, стала месцам з’яўлення ў свет Збавіцеля. Нічога лепшага, акрамя хлява, свет не падрыхтаваў для Яго. Згодна са старажытным паданнем, у час нараджэння Сына Божага побач з Ім знаходзіліся вол і асёл, нібы ў знак таго, што “вол ведае ўладара свайго, і асёл яслі гаспадара свайго, а Ізраіль не ведае Мяне, народ Мой не разумее Мяне (Ісаі 1:3). Цар Ірад, цар таго народа, які першы сярод іншых народаў павінен быў прыняць Месію, шукае Богадзіця, каб знішчыць Яго.

ПАСХАЛЬНАЕ ВІНШАВАННЕ ВЫСОКАПРААСВЯШЧЭННЕЙШАГА АРЦЕМІЯ, АРХІЕПІСКАПА ГРОДЗЕНСКАГА І ВАЎКАВЫСКАГА

Хрыстос сышоў з нябёсаў, стаўшы адным з нас, і паказаў нам Сваю выратавальную любоў. Любоў такую суцэльную, такую дасканалую, што Хрыстос атаясамлівае Сябе з намі і далучаецца да нашай смяротнасці.

Сын Божы не быў падуладны смерці, якую Ён прыняў на Сябе. Той, Хто ёсць само жыццё, у любві і спачуванні чалавеку апускаецца ў змрочныя глыбіні смерці, якую Ён не стварыў, але якая завалодала светам, атруціла жыццё ў ім. Смерць паглынае жыццё, але ў смерці Хрыста сама аказваецца пераможаная Жыццём... 

Архиепископ Гродненский и Волковысский Артемий: «Традиционные ценности, как основа воспитания молодежи в современном мире»

Тема моего выступления звучит как «Традиционные ценности, как основа воспитания молодежи в современном мире». Хотя, сказать по правде, она совсем не звучит. Особенно, как мне кажется, в ушах самой молодежи. Пожалуй, это лучший способ усыпить студенческую аудиторию – начать говорить о важности традиционных ценностей или что-нибудь еще в этом роде.

И именно поэтому я считаю, что, прежде чем обсуждать роль этих ценностей, необходимо обратить внимание на проблему их восприятия, а точнее «невосприятия» в молодежной среде. 

ВІНШАВАННЕ ВЫСОКАПРААСВЯШЧЭННЕЙШАГА АРЦЕМІЯ, АРХІЕПІСКАПА ГРОДЗЕНСКАГА І ВАЎКАВЫСКАГА, З НАГОДЫ СВЯТА НАРАДЖЭННЯ ХРЫСТОВА

Дзе тысячы гадоў аддзяляюць нас ад той святой віфлеемскай ночы, што абвясціла свету таямніцу Богаўцялеснення. Мінула шмат часу. Колькі за гэтыя гады паўставала і знікала магутных імперый, колькі ў свеце было знакамітых людзей – і ўсе яны зніклі без следу. Якія толькі не страсалі свет катаклізмы – і духоўныя, і сацыяльныя, і палітычныя – і ўсё гэта мінула, а Хрыстос – нязменны і вечны. Час і прастора не маюць над Ім улады: Хрыстос зноў і зноў уваходзіць у наша жыццё.

Приветственное слово архиепископа Гродненского и Волковысского Артемия участникам форума «Quo vadis?»

Досточтимые отцы, дорогие братья и сестры!

Сердечно приветствую и поздравляю всех участников Международного молодежного образовательного форума «Quo vadis?»

Cовременный мир всё чаще бросает вызов системе христианских ценностей. Наша молодежь сегодня испытывает навязчивое воздействие двух одинаково вредных и разлагающих идеологий, рекламирующих широкий путь греха и вседозволенности. С востока ещё слышны  отголоски советско-атеистической морали, с запада наступает откровенно-материалистическая пропаганда культа потребления и безбожия.

Слова, речи, проповеди (архив)

Слова, речи и проповеди Высокопреосвященнейшего Артемия, архиепископа Гродненского и Волковысского. Архив.

Страницы

Подписка на RSS - Слова и речи
Орфографическая ошибка в тексте:
Чтобы сообщить об ошибке, нажмите кнопку "Отправить сообщение об ошибке". Также вы можете добавить свой комментарий.
by Dr. Radut